Noé Állatotthon látogatás

2011. november 22.-én diákok és felnőttek szűk kis csoportja indult kalandra a fagyos időben is, a Noé Állatotthon XVII. kerület Csordakút úti telephelyére.
A résztvevőket a menhelyektől várható módon, számos különböző fajtájú és méretű kutya fogadta, majd a mezőgazdasági és a vadélet legkülönbözőbb képviselői vonultak fel. A fogadásunkat eltérő érdeklődéssel szemlélő állatok között a kutyákon túl számos kecske, japán illetve vietnámi csüngő hasú malac, szárnyasok, lovak, szarvasmarhák, de még őz és róka is voltak. A gondozó elmondta, jelenleg 900 állat lelt ideiglenes vagy állandó otthonra náluk.
A „bentlakók” a legkülönbözőbb élethelyzetekből kerültek be. Az úgynevezett Mini menhely részlegen más menhelyekről, altatás elől mentett állatok kapnak helyet. Közülük is számos állat, a halált kicselezve otthonra lelt. Egy másik bekerülési mód a közvetlenül a gazdától való bekerülés. Volt malac, aki egy panel lakásba került kismalacként gazdákhoz, majd mikor a tulajdonosok szembesültek az állat méreteivel, beadták az állatotthonba. Egy másik állat frappáns nászajándékként került korábbi gazdáihoz, akik szintén nem tudták vállalni gondozását. A felelő(tlen)ségvállalás ezen egyértelmű példáin túl, a résztvevők a gondozótól a felelős állattartásról is kaptak példát. Volt olyan korábbi gazda, aki saját fizikai állapotának romlása miatt kérte a Noé Állatotthon segítségét, és a résztvevők abba is beavatást kaptak, hogy a gondozók milyen felelősséggel vállalják háziállataikat. A kontakt gondozónő példának okáért családi házában 7 kutyának ad otthont, és kihangsúlyozta, hogy bár most is van olyan kutya, aki hozzá kötődik, és szíve szerint hazavinné, már nem lehetséges az állatok felelősségteljes és egészséges tartása miatt.
Az állatotthon örökbefogadását, mint a projektrésztvevők tájékoztatva lettek róla az állatotthon komoly feltételekhez köti. Szerződéskötés keretében vizsgálnak például olyan részleteket is, hogy az örökbefogadó saját ingatlanba viszi-e az állatot, vagy sem.

Diákjaink a fagykörüli hőmérséklet ellenére figyelmesen hallgatták a körbevezetéshez kapcsolódó tájékoztatást, bár némileg félszegen, de kérdeztek. Szinte azonnal interakcióba kerültek az állatokkal, rácsodálkoztak a fajok sokszínűségére, viselkedésük jó hangulatot csempészett a projektbe. A projekt igen szórakoztató „gardedámja” volt Meme kecske, aki nyitott személyiségével, kíváncsiságával és kezdeményezőkészségével szinte emberi módon azonnal interakciót kezdeményezett, és érdekes élmény volt az állatok tankönyvitől eltérő, rendhagyó életmódjának és viselkedésinek megismerése.


Miklós Melinda
Segít7ek csoport

További képek ide kattintva megnézhetők!

Cimké(k): Budapest, Hírek
Beküldve: 2012.01.02 13:51
Vissza a lap tetejére