FESTŐK JAVÍTÓ VIZSGA ANYAGAI

Falfelületek  Festése, Díszítése.

1.,Karikázza be a helyes választ!          Tankönyv  (TK) 1.

Melyik szobafestő-mázoló munkáról szól ez az idézet?

„Ezzel a munkával a fém, fa, illetve a fal, beton, faforgács lap (osb), stb felületek díszítő  bevonatát készíthetjük el”

a., az idézet a festésről szól.

b., az idézet a mázolásról szól

c., az idézet a tapétázásról szól.

d., az idézet a díszítőmunkáról szól.

2., Egy újonnan elkészült épület festési munkáira kérik fel. Válaszoljon a kérdésekre igennel (I) vagy nemmel (N)!      TK.1

………. Elkezdheti a belső munkát, mielőtt a külső nyílászárókat beszerelték volna?

………. Elkezdheti a belső munkát, mielőtt a belső nyílászárókat beszerelték volna?

………. Elkezdheti a munkát azután, miután a hidegburkolatokat már elkészítették?

………. Praktikus a munkát a melegpadlók (parketta) lefektetése után?

………. Meg kell várni a festéssel, hogy a vízszerelők, központifűtés-szerelők és villanyszerelők       befejezzék a munkájukat?

………. Megkell várnia, hogy festés előtt felszereljék a radiátorokat?

………. Homlokzatfestés előtt meg kell várnia, hogy a kőműves, épületszobrász és bádogos munkálatok befejeződjenek?

3., Karikázza be a helyes választ!       TK.1

-Egy szobafestő kb. mennyi idő alatt tud lefesteni 100 m2 sima falfelületet?

a) kb. egy munkanap, azaz 8 óra alatt.

b) kb. 6 óra alatt.

c) kb. 3,5 óra alatt.

d) kb. 1 óra alatt.

4., Festés során több munkavédelmi szabályt is be kell tartani. Karikázza be a helytelen állításokat!             TK.1

a) a festőmunka nem tűzveszélyes, ezért nem szükséges, hogy tűzoltó készülék legyen a közelünkben!

b) az oldószerek gőzei gyakran narkotikus, kábító, bódító hatásúak, ezért nem szabad közvetlenül belélegezni őket!

c) ha sav cseppen a bőrünkre, mossuk le bő vízzel!

d) ha lúgos anyag csöppen a bőrünkre, bő vízzel mossuk le!

e) ha maró anyag cseppen a szemünkbe, azonnal forduljunk orvoshoz!

f) az ólom, króm, és horganypigmentek mérgezőek!

g) munka közben nem lehet dohányozni!

h) a diszperziós festékek sérülést okoznak: ha tartósan érintkeznek a bőrünkkel, az felmaródik!

i) a lakkokból mérgező gőzök keletkeznek.

j) ha mérgezést szenvedünk valamilyen oldószertől, akkor a tünetek először az arcunkon fognak jelentkezni, piros foltok formájában.

k) a modern gombaölő szerek ártalmatlanok az ember egészségére. Csak a baktériumölő szerekkel kell vigyázni.

l) elektromos kábeleket csak szabályos hosszabbítóval szabad toldani!

5., Karikázza be a helyes megoldást!           TK.1

Azt a foglalkozási megbetegedést, amely a tüdőt károsítja, és a tartósan belélegzett por okozza.

a) ekcémának nevezzük.

b) ólommérgezésnek nevezzük.

c) szilikózisnak nevezzük.

d) trombózisnak nevezzük.

6., Soroljon fel legalább 10 festő szerszámot.

1)…………………………………………………………………..

2)…………………………………………………………………..

3)…………………………………………………………………..

4)…………………………………………………………………..

5)…………………………………………………………………..

6)…………………………………………………………………..

7)…………………………………………………………………..

8)………………………………………………………………….

9)…………………………………………………………………

10)……………………………………………………………….

7., Soroljon fel legalább 5 festő segédezközt.

1)………………………………………………………………….

2)………………………………………………………………….

3)…………………………………………………………………

4)…………………………………………………………………

5)………………………………………………………………..

 

Régi falfelületek bevonatainak karbantartása és felújítása.

Kérdések és Gyakorlófeladatok

1., Hogyan eredményezi a bevonat tönkremenetelét az alábbi hatások?

hőingadozás: …………………………………………………………………………………………………………….............

közvetlen napfény: ……………………………………………………………………………………………………………….

kémiai hatások: ……………………………………………………………………………………………………………………

mechanikai hatások: …………………………………………………………………………………………………………….

2., Keresse meg az egyetlen okot, amely nem a bevonat leválását okozza!

 nem szilárd az alap,    nem végeztek zsírtalanítást,     nem kellően száraz az anyag,

                               pigmentek színváltozása,         a hordozóanyag korrodálása

 Milyen eljárással lehet megvizsgálni, hogy a festékréteg mennyire tapad az alapfelülethez?

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

3., Igaz vagy hamis?

……… a sok kötőanyagot tartalmazó festékek túlságosan zsugorodnak.

……... a túl vastag glett, tapaszréteg eredményezheti a bevonat repedését.

……... a bevonati rendszer repedései csak a fedőrétegben jöhet létre.

……... a repedések szabaddá teszik az utat a károsító hatások/anyagok előtt.

……… a bevonati réteg nagy vastagsága nem okozhatja a bevonat repedését.

…….. a nedves alapozórétegre felhordott fedőréteg megrepedhet.

4., Állítsa sorrendbe az enyves festés eltávolításának lépéseit.

……… az alapfelületet hagyjuk teljesen megszáradni.

……… a megduzzadt, meglágyult festékréteget lekaparjuk.

…….. a régi festékréteget vizes korongkefével benedvesítjük.

…….. az alapfelületet szappanozzuk, hogy meg kössük a porszemcséket.

…….. az áztatást és kaparást szükség esetén megismételjük

5., Fejezze be a mondatokat!

- a meszelt falfelületeken a festékréteg egy idő ..……………………………………………….....

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

- a felület újrameszeléséhez a régi mészréteget el …………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-a mészfesték eltávolítását hideg vagy langyos …………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-ha a vastag mészfesték lemosással nem távolítható el, ………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

6., Az alábbi állítások a mészről szólnak. Karikázza be a helyes állításokat.

-a)   a festési munkákhoz lehetőleg olyan meszet használjunk, amely hat hónapnál nem öregebb.

-b)   a festési munkákhoz hosszabb ideig tárolt mész alkalmas, mert oltatlan mészrészecskéktől,        vízben oldott egyéb szennyeződéstől mentes pépet adhat.

-c)   a frissen oltott mész is alkalmas a munkák elvégzéséhez, csak nagyobb odafigyelést igényel.

-d)   a nem eléggé égettet vagy frissen oltott mész a festési munkák elvégzésére nem alkalmatlan.

7., Állítsa sorrendbe az oldalfalak és a menyezetek mészfestésénél elvégzendő feladatokat!

……….. közbenső mészfestés

………. átkaparás, csiszolás, portalanítás.

………. alapmeszelés

………. fedőmeszelés

………. alapanyagok előkészítése

………. glettelés

8., Mivel tisztítja meg az ecseteket? Válaszoljon a kérdésre egy szóval!

- vízzel hígítható festékekkel dolgozott………………………………………………….

- mészfestékkel dolgozott …………………………………………………………………….

- diszperziós festékkel dolgozott …………………………………………………………..

- olajfestékkel dolgozott ………………………………………………………………………

- lakkozott ……………………………………………………………………………………………

9., Sorolja fel az alábbi műveletek eszközeit!

a) kaparás …………………………………………………………………………………………

b) festékeltávolítás ……………………………………………………………………………

c) glettelés ………………………………………………………………………………………..

c) simítás ………………………………………………………………………………………….

10., Sorolja fel vakolatok felületén előforduló penészgombák megjelenésének okait, és ezek megszüntetésének módját!

Okok:

a)……………………………………………………………………………………………………………………………….

b)……………………………………………………………………………………………………………………………….

c)……………………………………………………………………………………………………………………………….

d)……………………………………………………………………………………………………………………………….

11., Írja le röviden, hogy a második és harmadik réteg mészfesték alapanyaga miben különbözik az alapmeszelés alapanyagától!

………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.08.23 22:58

Eladók javító vizsga követelményei

9/b Kereskedelmi

A pótvizsgázóknak, javítóvizsgázóknak!

Zsibrita Katalin tanárnő

A 9-es tananyagból lesznek a kérdések...

Aki pótvizsgázni szeretne a boltosok közül, annak küldöm: a:

KERESKEDELMI ismeretekből: ÁRUBESZERZÉST.Beszállító stb,

megrendelés áruátvétel, fizetési lehetőségek...hibás teljesítésnél,,,,,, visszáru

raktári elhelyezések....állagvédelem...tárolási rendszerek

Árumozgató gépek...

Készletgazdálkodás...

LELTÁROK!!!

Áruk csomagolása, kicsomagolása eladáshoz...

értékesítési módok:még a bolt nélküliek is..

Kereskedelmi berendezések: HŰTŐ ... MÉRLEG stb...

Jelzőcímkék...!

AZ ÉLELMISZER ismeretben is nézd át a legfontosabbakat...A:Vonalkódokat

Minőség, és a csomagolás kapcsolatát..

ÉLelmiszereket felépítő anyagok, Ez meg van a füzetedben....

ALAPTÁPANYAGOK!!! VÉDŐTÁPANYAGOK...

Élelmiszereke tartósítása... Milyen módon...?

Mi okozza a romlást?

Malomipari termékek..

Száraztészták...

Sütőipari fehértermékek...

cukorkák...

Gyümölcsök zöldségek,és bolti kezelésük..

Ezek meg vannak a füzetedben...

KERESKEDELMI gyakorlatból---

jegyzőkönyvek....?

HACCP: mi az és mik a dokumentumai...?

mI az a szavatosság, és jótállás???

Vásárlók könyve... Mi az?

Számla, szállítólevél...

A polcok elrendezése egy boltban?

Fogyasztó védelem...

Csomagolás a gyakorlatban Ez menni fog!

Értékesítési módok....

Ha ezekre a kérdése témákra tudsz válaszolni, akkor nyert ügyed van...

 

Eladók követelményei

Balogh Erika tanárnő

9. évfolyam

Kereskedelmi ismeretek

Wikipédiáról a beszerzéssel kapcsolatos infók

Élelmiszer ismeretek

EAN kód felépítése

Élelmiszerek csoportosítása

Műszaki ismeretek

Bármelyik háztartási nagygép története

(hűtő, mosógép, TV)

 

10. évfolyam

Kereskedelmi ismeretek

Wikipédiáról a készletezés

Élelmiszer ismeretek

Tej feldolgozás

Tejipari termékek

Műszaki ismeretek

Mosógép működése

Hűtő fajtái

TV feltalálói

 

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.08.23 22:34

ANGOL javító vizsga követelmények

9. építők
Téma
Bemutatkozás
Számok 0-100 között
Adjectives-melléknevek
A „to be” létige használata
Nemzetiségek, országok
Munkák-What do you do? I am a….
Folyamatos jelen idő - fontosabb igék
Többesszám - 's' és irregular plurals
Mutató névmások - this-that; these-those
Birtokos névmás és testrészek
Családtagok 's és have/has got
Ruhák, öltözködés (What are you wearing now?)
Seasons and What do you wear in…?
Külső megjelenés-What does he/she look like?
Színek
Free time, hobbies and daily routine
Egyszerű jelen idő
Gyakoriság kifejezése
Kérdőszavak (Who? What? Where?How?)
Napszakok
Az idő kifejezése (óra)
Gyakoriságot kifejező határozók ismétlése
Can/can't
Közlekedési eszközök- How do you go to school?
A ház részei
A lakás részei
„There is/ There are” szerkezet
Saját szoba, otthon bemutatása
Helyhatározók/ prepozíciók
Háztartási berendezések

Határozatlan névelők; a, an

 

9. szakács angol
Témakörök
Bemutatkozás-to be
Bemutatkozással kapcsolatos napi kommunikációs feladatok, vedéglátóipari alapszakmák megismerése. What do you do? I am a…
Felszólító mód, tiltás, egy egyszerű recept lefordítása szótárhasználattal
Napirend összeállítása egyszerű jelen használatával
Helyre és időre vonatkozó elöljárószavak gyakorlása (in, on, under….)
Have/has got
Üzleti helyiségek, konyhai gépek, eszközök, berendezések, használati tárgyak
Can/can't; would, wouldn't 
What have you got in the kitchen? Lakás, ház részei. 
Számok és melléknevek
To be és melléknevek-kérdés, tagadás
A konyha és a kapcsolódó helyiségeinek leírása. Kérdésalkotás: Where is the…? It is….
Birtokos eset 's kommunikációs feladatok
Napok, hónapok, évszakok nevei, csevegés az időjárásról
Fontosabb főzéshez kapcsolódó igék: fry, add, mix, pour….
Can (módbeli segédige) tudni, képesnek lenni, és annak tagadó alakja
Sorszámnevek, dátumok. What date is it?
Ünnepek angol nevei, és azok dátumai
Egyszerű jelen, kérdés, tagadás
Daily routine
Megszámlálhatóság. Much/many
Konyhai alapanyagok: Zöldségek some, any
Konyhai alapanyagok: Gyümölcsök
How many, how much
need, have to
Kommunikációs feladat: Vásárlás a zöldségesnél, bevásárlólista készítése
Konyhai alapanyagok: tejtermékek
Konyhai alapanyagok: fűszerek
Plurals, irregular plurals
There is, There are szerkezet használata
Kommunikációs feladatok: Mi van a hűtőben? Mi van otthon?
Favourite food
Do/make használata

 

9. A. és 9. E. angol
Bemutatkozás
Számok 0-100 között
Adjectives
A személyes névmások
A „to be” létige használata
Nemzetiségek, országok
Munkák-What do you do? I am a….
Folyamatos jelen idő - fontosabb igék
Többesszám - 's' és irregular plurals
Mutató névmások - this-that; these-those
Birtokos névmás és testrészek
Családtagok 's és have/has got
Ruhák, öltözködés (What are you wearing now?)
Seasons and What do you wear in…?
Külső megjelenés-What does he/she look like?
Színek
Free time, hobbies and daily routine
Egyszerű jelen idő
Gyakoriság kifejezése
Kérdőszavak (Who? What? Where?How?)
Napszakok
Az idő kifejezése (óra)
Can/can't
Közlekedési eszközök- How do you go to school?
A ház részei
A lakás részei
„There is/ There are” szerkezet
Saját szoba, otthon bemutatása
Helyhatározók/ prepozíciók
Háztartási berendezések

Határozatlan névelők; a, an

 

9. B. angol
Téma
Bemutatkozás
Bemutatkozás, kérdés: What's your name?, How are you?
Adjectives
A személyes névmások
A „to be” létige használata
Nemzetiségek, országok
Előljárok: in, on, under, next to, between, over…..
Folyamatos jelen idő - fontosabb igék
Számok
Többesszám - 's' és irregular plurals
Mutató névmások - this-that; these-those
Birtokos névmás és testrészek
Családtagok 's és have/has got
Ruhák, öltözködés (What are you wearing now?)
Seasons and What do you wear in…?
Külső megjelenés-What does he/she look like?
Színek

Can/can't

 

10. építők angol
témakör

Megszámolható és megszámlálhatatlan főnevek. a/an
Some/any, would like
Mennyiségre kérdezés és válaszadás
How much…?/ How many…?
Tárolóedények
Egyéb szavak és kifejezések: bad, careful, cereal, drink, food, habit, junk food, keep, olive oil, over, piece, slice, snack, sugar, sweets, tasty, tea, tuna
At the supermarket
Beszélgetés a különböző gyorsételekről
Street food
kedvenc ruhák, ünnepek
időjárás
Folyamatban lévő cselekvésekről megvitatása
Present Progressive (Állítás – Tagadás)
What is she wearing? What do you wear every day?
A jövőbeli tervek bemutatása
Testrészek
Beszélgetés az extrém sportokról
Javaslattétel
Stative verbs
A múlt idő
What did you do last weekend?
Talk about your last holiday
to be going to
Meghívás
Meghívás elfogadása és elutasítása
Want to/would like to szerkezet
Beszélgetés az egészségügyi problémákról
A should módbeli segédige
Travelling

 

10. szakács általános angol
témakör
Képleírás, kedvenc ételek
Preferencia kifejezése az étellel kapcsolatban. Megszámolható és megszámlálhatatlan főnevek. a/an
Zöldségek, tejtermékek, gyümölcsök, húsok, italok
Ételrendelés az étteremben. Some/any, would like
Mennyiségre kérdezés és válaszadás How much…?/ How many…?
Tárolóedények
Egyéb szavak és kifejezések: bad, careful, cereal, drink, food, habit, junk food, keep, olive oil, over, piece, slice, snack, sugar, sweets, tasty, tea, tuna
At the supermarket
Beszélgetés a különböző gyorsételekről
Street food
A jövőbeli tervek bemutatása
Testrészek
A múlt idő
What did you do last weekend?
Talk about your last holiday
to be going to
Meghívás
Meghívás elfogadása és elutasítása
Want to/would like to szerkezet
Beszélgetés az egészségügyi problémákról
A should módbeli segédige

Travelling

 

10. szakács szakmai angol
témakör
Megszámlálhatóság
Mennyiségek, adagok nevei-bottle of.., bar of…cup of…
Boltok nevei. Where can I buy…? You can buy at the.. In the…
What do you need to make…? I need...
Módbeli segédigék: can, could, may, might, would, must, needn't
Should/shouldn't
kívánság kifejezése, kommunikációs feladatok. Would like… If i were you…
a few, a little (kevés kifejezése), kommunikációs feladat: vásárlás a közértben
Present Continuous Tense (folyamatos jelen idő)
Palacsinta hozzávalói
Sütés-édességek
Konyhai eszközök a sütéshez
Határozószók
Paprikás csirke hozzávalói
Paprikás csirke elkészítése-fordítás
Általános levesek
Általános levesek elkészítése

Halászlé elkészítése-fordítás

 

11. szakács szakmai angol
Témakör
Konyhai eszközök - szókincs
Megszámlálhatóság ismétlése
Should/shouldn't
Módbeli segédigék-can/could, may, have to, must
Jövő idő használata (will)
To be going to-cooking verbs
A létige múlt ideje. (was/were)
Were you…? Was she…?
Igék múlt ideje
Irregular verbs
Simple past
Galuska készítése
Bemutatkozás, erősségeim, kérdésfeltevés a munkainterjún
Párolt rizs készítése, rizs fajták
Kedvenc leves és annak elkészítése
Uborkasaláta tejfőllel
Kedvenc húsétel és annak elkészítése
Kolbászocs lecsó hozzávalói és elkészítése
Zöldségek és azok elkészítése
Zöldség köretek
Tyúkhúsleves elkészítése
Szerepjáték- Vásárlás-zöldség, gyümölcs a piacon
Tejfölös gombaleves hozzávalói és elkészítése
Palacsinta készítése és tálalása
Liszt fajtái
Meggyleves elkészítésének módja
Frissen készült reggeli ételek
Sertéspörkölt hozzávalóinak bevásárlása 
Sertéspörkölt elkészítése
Szárazárúk és belőlük készült ételek
Rántott sertésborda elkészítése
Baromfifélék
Kedvenc baromfiétel és annak elkészítése
Brassói aprópecsenye hozzávali és elkészítése
Paprikás csirke elkészítése
Túrógombóc elkészítése
Tésztafélék. Diókrémes palacsinat elkélszítése
Hőkezelési eljárások, szilvásgombóc elkészítése

 

 

 

 

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.08.23 22:09

Javító vizsga követelmények 2019/2020. tanév vége

Társadalomismeret – 9. évfolyam követelmények – szakmás osztályoknak

2019/20-as tanév

  1. I.                    félév

       3 db házi dolgozat megírása:

  1. Az ókori görög hitvilág ( istenek, vallás)
  2. A kereszténység kialakulása ( Jézus tanítása, Biblia)
  3. I. Szent István uralkodása – a magyar államalapítás)

A dolgozatokat kézzel kell megírni, és a terjedelmük 1,5-2 oldal hosszúnak kell lennie.

Feladatlap a fenti tételekből írásban, a kijelölt vizsganapon. Ezek együttesen adják a félévi jegyet.

 

  1. II.                  félév:

3 db házi dolgozat megírása:

  1. 1.       II. András király és az Aranybulla
  2. 2.       IV. Béla király és a tatárjárás
  3. 3.       Károly Róbert uralkodása és gazdasági intézkedései

A dolgozatokat kézzel kell megírni és 1,5- 2 oldal hosszúnak kell lennie.

Feladatlap a fenti tétlekből írásban, a kijelölt vizsganapon. Ezek együttesen, valamint a féléves jegy adja az évvégi osztályzatot.

 

A vizsgán a diák szóban a dolgozatokból kap kérdéseket, és ez együttesen adja az érdemjegyet.

Bp. 2019. szeptember 3.

Társadalomismeret tantárgyból vizsgakövetelmények 10. évfolyam- TANEXT szakma

                                                 2019/2020-as tanév

Féléves követelmény:

  1. Hunyadi Mátyás uralkodása
  2. Az életmód forradalma 20. században (ipari forradalom Anglia)
  3. Emberi és polgári jogok kialakulása (Francia forradalom)
  4. Mária Terézia és II. József uralkodása
  5. Az 1848/49-es forradalom
  6. Kulcsszereplők a dualizmus korából

A fenti tételeket kell kidolgozni egy füzetbe és bemutatni, és a vizsgán szóban 2 db tételből felelni. Feladatlap megírása a fenti tételekből.

Év végi követelmény:

  1. Az I. világháború
  2. Magyarország a II. világháborúban
  3. A család fogalma és szerepe a társadalomban
  4. A munka világa
  5. A szakmunkásképzés régen és ma
  6. A szerfüggőség és annak káros hatásai

A fenti tételeket kell kidolgozni egy füzetbe és bemutatni, és a vizsgán 2 db tételből felelni. Feladatlap megírása a kijelölt vizsganapon a fenti tételekből. Ezek együttesen adják az év végi osztályzatot.

A tananyag megtalálható  a Szakiskolai közismereti tankönyv 10. évfolyam 264-314. oldalig, illetve:1.  https://erettsegi.com/tetelek/tortenelem/hunyadi-matyas/

            2.   https://erettsegi.com/tetelek/tortenelem/maria-terezia-es-ii-jozsef-uralkodasa-magyarorszagon/

3. https://erettsegi.com/tetelek/tortenelem/1848-49-es-forradalom-es-szabadsagharc/

4. https://erettsegi.com/tetelek/tortenelem/az-i-vilaghaboru/

5. https://erettsegi.com/tetelek/tortenelem/magyarorszag-a-ii-vilaghaboruban-2/ 

Budapest,2019.szeptember 3.


                                                                                                       Szalay Mónika

                                                                           történelem/társadalomismeret tanár

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.08.22 00:21

Javító vizsga követelmények 2019/2020. tanév vége

Javítóvizsga/osztályozó vizsga követelményeinek listája

szakács képzés 9-10. osztály

2019/2020. tanév

Élelmiszerismeretek

9. osztály

Táplálkozás jelentősége

Élelmiszerek összetevői víz és szárazanyagok (alaptápanyagok, védőtápanyagok, járulékos anyagok, ballasztanyagok) jellemzése

Emésztés, tápanyag felszívódás

Táplálkozás feladata, a szervezet tápanyag és energiaszükséglete

Élelmiszerek tápértékének megőrzése:

Az élelmiszerek feldolgozásának hatása a tápanyagokra

Az élelmiszerek előkészítése folyamán bekövetkező változások

Befejező műveletek

Élelmiszerek tartósítása: Fizikai-, fizika-kémiai-, kémiai tartósítási eljárások

Vizek védelme, környezeti elemek védelme.Veszélyes hulladék, zajvédelem

Alapízeket befolyásoló anyagok, édes, sós és savanyú, keserű ízt adó anyagok. A só, cukor, ecet, fűszerek jellemzői, származásuk, előállításuk

Tej és tejtermékek, tojás

Malomipari, sürőipari, tésztaipari termékek, allergének

Állati és növényi eredetű zsiradékok (sertés, marha, liba, kacsa zsírok, étolajok)

 

Élelmiszerismertek

10. osztály

Hús, húsipari termékek. Húst szolgáltató állatok, húsok összetétele táplálkozás élettani jelentősége, érése, a hús minőségét meghatározó tényezők, különböző húsainak és belsőségeinek jellemzése

Húsipari termékek nyersanyagai, húsfeldolgozás műveletei, töltelékes áruk (gyorsan romló termékek, tartós termékek) darabos készítmények jellemzése felhasználása.

Baromfiipari termékek, vágott baromfik, libamáj jellemzése tárolása

Vadak jellemzése:Nagyvadak és apróvadak csoportjai vadhús összetétele, tulajdonságai, kezelése tárolása felhasználása

Halak és hidegvérűek jellemzése, táplálkozás élettani jelentősége, csoportjai felhasználása tárolása

Zöldségek jellemzése, átlagos összetétele

Burgonyafélék, kabakosok, káposztafélék, hüvelyes zöldségek, hagymafélék,

Gyökérzöldségek, levélzöldségek, gombák egyéb zöldségek fajtái jellemzése felhasználása

Gombák: termesztett gombák és vadon termő gombák fajtái és felhasználása

Gyümölcsök táplálkozás élettani jelentősége

Hazai gyümölcsök almatermésűek, csonthéjasok, bogyótermésűek, kabakosok, száraztermésűek fajtái jellemzése felhasználása

Déli gyümölcsök, friss és szárított déligyümölcsök fajtái jellemzése felhasználása

Irodalom 9-10. osztály: Pethő Gyula: Ételkészítési ismeretek tankönyv

Galambosné Goldfinger Erzsébet: Élelmiszer alapismeretek tankönyv

Google Classroom Szakácsok kurzus jegyzetei, vázlatai

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.08.22 00:29

Javító vizsga követelmények 2019/2020. tanév vége

Javítóvizsga/osztályozó vizsga követelményeinek listája

szakács képzés 9-10. osztály

2019/2020. tanév

Élelmiszerbiztonsági ismeretek

9. osztály

Élelmiszerbiztonságról általában

Élelmiszerlánc, élelmiszerbiztonság. Élelmiszer minőség. Élelmiszer higiénia (hús, tej, tojás, zöldség)

Élelmiszer nyomon követhetőség. Az állam, az élelmiszer-vállalkozó és a fogyasztó felelőssége az élelmiszerbiztonság megteremtésében. Vállalkozói felelősség.

Hatósági felügyelet. Fogyasztói magatartás. Élelmiszerlánc biztonsági stratégia.

Az élelmiszer mikrobiológia

Mikroorganizmusok jellemzése, életfeltételei. Mikroorganizmusok csoportosítása.

Mikroorganizmusok szaporodásának környezeti feltételei. Mikroorganizmusok hasznos és káros tevékenysége. (élesztők, penészek, fehérjebontók)

Szennyeződés. Romlás, romlást okozó mikrobák. Az élelmiszer előállításban közreműködő mikroorganizmusok

Élelmiszer eredetű megbetegedések; Ételmérgezés. Ételfertőzés. Eljárás élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja esetében. Leggyakoribb élelmiszerrel is terjedő kórokozók

Az élelmiszerek romlása. A tartósítás fogalma. Az élelmiszer-tartósítás fizikai módszerei.

Az élelmiszer-tartósítás, fizika-kémiai módszerei.

Az élelmiszer-tartósítás kémiai módszerei. Az élelmiszer-tartósítás biológiai módszerei.

Jegyzetek, vázlatok a Google Classroom Szakácsok kurzusban közzétéve

 

Vendéglátás higiéniája

10. osztály

Kémiai szennyezőkre vonatkozó szabályozásról. Kémiai szennyezők az élelmiszerekben.

Állatgyógyászati szermaradékok. Peszticid maradékok. Környezeti szennyezők – toxikus nehézfémek- poliklórozott szerves vegyületek-(dioxinok, poliklórozott bifenilek).

Technológiai eredetű szennyezők (PAH-ok, Nitrózaminok, Transz-zsírsavak). Zsírban, olajban sütés szabályai. Csomagoló anyagok. Élelmiszerrel érintkező felületek. Biológiai eredetű szennyezők – Mikotoxinok. Tengeri és édesvízi biotoxinok. Hisztamin.

Adalékanyagok felhasználásának jelentősége és szabályozása, adalékanyag csoportok.

Élelmiszerekben természetes módon előforduló méreganyagok Mérgező gombák, vadon termő gomba felhasználása a vendéglátásban. Mérgező állatok. Mérgező növények.

Élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok

A jogszabályok célja, rendszere, hierarchiája. Élelmiszer-előállításra és forgalmazásra vonatkozó jogszabályok. A GHP helye és szerepe a szabályozásban (HACCP).

Termékspecifikus szabályok: Magyar Élelmiszerkönyv.

A fogyasztók tájékoztatásáról szóló jogszabályok; Allergének a vendéglátásban; Húsok származási helye. Élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokra és adalékanyagokra vonatkozó jogszabályok (határértékek). Speciális területekre vonatkozó jogszabályok

Vendéglátás és közétkeztetés. Ételmérgezés, ételfertőzés. Kártevőirtás, biocid termékek, egészségügyi nyilatkozat.

Google Classoom Szakácsok kurzusban közzétett jegyzetek, vázlatok

9. A, 9. E osztály: Kommunikáció

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.08.22 00:32

Javítóvizsga/osztályozó vizsga követelményeinek listája

szakács képzés 9-10. osztály

2019/2020. tanév

Ételkészítési ismeretek

9/A. osztály

Pethő Gyula Ételkészítési ismeretek tankönyv 1. kötetéből az alábbi témakörök:

Szakácsokkal szemben támasztott követelmények

Balesetvédelem és tűzvédelem

Konyhai és személyes higiénia

Konyha helyiségei, berendezésük és eszközeik

Konyhatípusok

Élelmiszerek eredete, csoportjaik (növényi, állati, ásványi eredetű alapanyagok)

Élelmiszerek előkészítése fajtánként, előkészítő helyiségek típusai

Levesek csoportosítása, alapeljárások

Főzelékek fajtái, sűrítési eljárások

Köretek csoportosítása

9. osztály

Pethő Gyula Ételkészítési ismeretek tankönyv 1. kötet 1-264. oldal

A tankönyv elektronikus formában megtalálható a facebook/okos kukta csoportban

10. osztály

Pethő Gyula Ételkészítési ismeretek tankönyv 1. kötet 1-413. oldal

A tankönyv elektronikus formában megtalálható a facebook/okos kukta csoportban

9-10. osztály

Google Classoom Szakácsok kurzusban közzétett jegyzetek, vázlatok

 

9. osztály

Élelmiszerbiztonsági ismeretek

Élelmiszerbiztonságról általában

Élelmiszerlánc, élelmiszerbiztonság. Élelmiszer minőség. Élelmiszer higiénia (hús, tej, tojás, zöldség)

Élelmiszer nyomon követhetőség. Az állam, az élelmiszer-vállalkozó és a fogyasztó felelőssége az élelmiszerbiztonság megteremtésében. Vállalkozói felelősség.

Hatósági felügyelet. Fogyasztói magatartás. Élelmiszerlánc biztonsági stratégia.

Az élelmiszer mikrobiológia

Mikroorganizmusok jellemzése, életfeltételei. Mikroorganizmusok csoportosítása.

Mikroorganizmusok szaporodásának környezeti feltételei. Mikroorganizmusok hasznos és káros tevékenysége. (élesztők, penészek, fehérjebontók)

Szennyeződés. Romlás, romlást okozó mikrobák. Az élelmiszer előállításban közreműködő mikroorganizmusok

Élelmiszer eredetű megbetegedések; Ételmérgezés. Ételfertőzés. Eljárás élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja esetében. Leggyakoribb élelmiszerrel is terjedő kórokozók

Az élelmiszerek romlása. A tartósítás fogalma. Az élelmiszer-tartósítás fizikai módszerei.

Az élelmiszer-tartósítás, fizika-kémiai módszerei.

Az élelmiszer-tartósítás kémiai módszerei. Az élelmiszer-tartósítás biológiai módszerei.

Jegyzetek, vázlatok a Google Classroom Szakácsok kurzusban közzétéve

 

10. osztály

Vendéglátás higiéniája

Kémiai szennyezőkre vonatkozó szabályozásról. Kémiai szennyezők az élelmiszerekben.

Állatgyógyászati szermaradékok. Peszticid maradékok. Környezeti szennyezők – toxikus nehézfémek- poliklórozott szerves vegyületek-(dioxinok, poliklórozott bifenilek).

Technológiai eredetű szennyezők (PAH-ok, Nitrózaminok, Transz-zsírsavak). Zsírban, olajban sütés szabályai. Csomagoló anyagok. Élelmiszerrel érintkező felületek. Biológiai eredetű szennyezők – Mikotoxinok. Tengeri és édesvízi biotoxinok. Hisztamin.

Adalékanyagok felhasználásának jelentősége és szabályozása, adalékanyag csoportok.

Élelmiszerekben természetes módon előforduló méreganyagok Mérgező gombák, vadon termő gomba felhasználása a vendéglátásban. Mérgező állatok. Mérgező növények.

Élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok

A jogszabályok célja, rendszere, hierarchiája. Élelmiszer-előállításra és forgalmazásra vonatkozó jogszabályok. A GHP helye és szerepe a szabályozásban (HACCP).

Termékspecifikus szabályok: Magyar Élelmiszerkönyv.

A fogyasztók tájékoztatásáról szóló jogszabályok; Allergének a vendéglátásban; Húsok származási helye. Élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokra és adalékanyagokra vonatkozó jogszabályok (határértékek). Speciális területekre vonatkozó jogszabályok

Vendéglátás és közétkeztetés. Ételmérgezés, ételfertőzés. Kártevőirtás, biocid termékek, egészségügyi nyilatkozat.

10. osztály

Google Classoom Szakácsok kurzusban közzétett jegyzetek, vázlatok 

 

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.08.22 00:34

2019/2020. első félév

Összes 9. évfolyam

Összes 10. évfolyam

Összes 11. évfolyam

 

9A.

9B.

9E.

ELADÓ 9.

ELADÓ 10.

ELADÓ 11.

SZAKÁCS 9.

SZAKÁCS 10.

SZAKÁCS 11.

FESTŐ, BURKOLÓ 10.

FESTŐ, BURKOLÓ 11.

Cimké(k): kovetelmeny
Beküldve: 2020.01.12 06:35

Vissza a lap tetejére